piątek, 31 października 2014

Makaron z polędwiczką wieprzową






Lubię szybkie dania, a to do takowych należy:)
Tak na prawdę nie wiele trzeba też składników, a wszystko zależy od inwencji twórczej.

Do makaronu pasuje wiele produktów. Ja dziś na warsztat wzięłam polędwiczki wieprzowe i morele.





Co potrzebujemy:
kilka orzechów laskowych posiekanych
garść moreli suszonych pokrojonych w plastry
kilka pomidorków koktajlowych
500g polędwiczki wieprzowej
makaron pappardelle
przyprawy do smaku


1. Orzechy zarumieniamy na suchej patelni. Mieszamy je, by się nie spaliły.
2. Polędwiczki kroimy w plastry. Lekko każdy rozbijamy pięścią. Następnie wkładamy do miski. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek (plastry lub rozgnieciony), rozmaryn. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
3. Smażymy polędwiczki na patelni grillowej lub na zwykłej z każdej strony po 4 minuty, na średnim ogniu. Na koniec smażenia opruszamy solą i pieprzem. Wyjmujemy z patelni.
4. Gotujemy makaron i odcedzamy. Wrzucamy go na minutkę na patelnię, na której smażyło się mięso.
5. Na talerz wykładamy makaron. Układamy na nim polędwiczki, morele i posypujemy orzechami. Całość przystrajamy pomidorkami koktajlowymi. Możemy też posypać tartym twardym serem. 
Całość sypiemy lekko świeżo mielonym pieprzem.

Poduszeczką dla polędwiczki może być również duszony szpinak:) 

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych