niedziela, 2 lutego 2014

ryba w panierce z płatków owsianych


Dziś ryba w nieco innym wydaniu. Przygotowałam fileta z dorsza w panierce z płatków owsianych - zawsze zdrowiej niż w mącznej panierce:)

Potrzebujemy:
1 filet rybny (ja miałam dorsza)
4 łyżki płatków owsianych
kapusta kiszona
1 marchewka
sól, pieprz, kminek, tymianek
oliwa z oliwek
olej do smażenia
1 woreczek ryżu
1 jajko

1. Gotujemy wodę na ryż, solimy i po zagotowaniu wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy zgodnie z podaną instrukcją na opakowaniu.
2. Marchew trzemy na grubej tarce. Dodajemy ją do kapusty. Doprawiamy pieprzem i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i odrobinę kminku.
3. Rybę myjemy i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
4. W jednym talerzu roztrzepujemy jajko, do drugiego wsypujemy płatki. Każdy kawałek ryby moczymy w jajku i następnie w płatkach i kładziemy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z każdej ze stron do zarumienienia (po jakieś 34 minuty).

Leniwej niedzieli!
 

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych