środa, 22 stycznia 2014

makaron orzo z indykiem i warzywami




Dziś krótko i na temat, bo coś ostatnio nie bardzo mam czas na spisywanie wszystkiego do komputerowej książki kucharskiej:)

Makaron orzo, to coś, co odkryłam stosunkowo niedawno, Genialny do sałatki, do zup i jako główny składnik dania. 

Co potrzebujemy?
pół paczki mrożonego szpinaku
10 pomidorków koktajlowych
puszka pomidorów bez skórki (pulpa)
czosnek
sól, pieprz
150ml wina białego
1 cebula posiekana drobno
250g pieczarek pokrojonych w cienkie pół plastry
350g makaronu orzo (waga przed ugotowaniem)

1. Kroimy mięso w drobne kawałki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, cebulę i pieczarki - podsmażamy wszystko pod przykryciem.
2. W międzyczasie gotujemy makaron. Przecedzamy go i hartujemy zimną wodą.
3. Dodajemy makaron do mięsa. Do nich wrzucamy szpinak i na wolnym ogniu pozostawiamy jakieś 10 minut. 
4. Dodajemy wino i odparowujemy je.
5. Na koniec dodajemy pomidory w puszcze i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Doprawiamy do smaku:)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych