czwartek, 23 stycznia 2014

poranna jajecznica

Kiedy wstałam dziś rano, termometr pokazywał -11 stopni. Od razu wiedziałam, że taki dzień trzeba zacząć pysznie, ciepło i z większa ilością koloru na talerzu:)

Jajecznica świetnie się sprawdza na zimowe poranki.


Potrzebujemy:
2 jajka
1 plaster szynki pokrojony w kostkę
szczypior drobno pokrojony
sól, pieprz
opcjonalnie pomidor pokrojony w kostkę 
masło

1. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie szynkę. Jak się lekko zagrzeje i zarumieni dodajemy szczypior.
2. W miseczkę rozbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy je.
3. Jajka wlewamy na patelnię z szynką i szczypiorem. Mieszamy wszystko razem (dodajemy jeszcze pomidora, jeśli chcemy) i czekamy aż jajecznica osiągnie odpowiedni dla nas stopień ścięcia.

Ten smak z rana pobudza:)


 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych