czwartek, 30 stycznia 2014

tarta z mięsem mielonym i pomidorami

Tarty z ciasta francuskiego miałam okazję już wiele razy jeść. Nigdy jednak nie robiłam takiej samodzielnie. Okazuje się, że nie jest to pracochłonne danie:) A że miałam w lodówce mięso mielone i ciasto francuskie z lidla, któremu się termin kończył postanowiłam coś stworzyć:) 
Powstało całkiem pyszne danie, którym można się solidnie najeść:)

Co potrzebujemy:
500g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka groszku zielonego
szczypior posiekany drobno
chilli, sól, pieprz, majeranek, zioła
maly koncentrat pomidorowy
2 cebule posiekane w kostkę
50g sera mozzarella - tarty
30g sera gouda tartego

1. Na rozgrzany olej wkładamy posiekaną cebulę i ją podsmażamy lekko. Dodajemy mięso i razem smażymy.
2. Doprawiamy przyprawami mięso i smażymy.
3. Dodajemy groszek i pomidory w puszcze. Mieszamy. Doprawiamy do smaku i smażymy razem około 7 minut.
4. Naczynie do pieczenia tarty wykładamy ciastem francuskim. Boki cista smarujemy oliwą, spód opruszamy bułką tartą i robimy kilka delikatnych ukłuć widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut.
5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Posypujemy je połową sera i wykładamy na nie mięso. Ponownie posypujemy serem i wkładamy do piekarnika. 200 stopni nagrzania i pieczemy 10-15 minut (by się brzegi za bardzo nie spiekły).
6. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem/lub dekorujemy rukolą, roszponką, pietruszką:)

Smacznego!
 


 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych