piątek, 21 lutego 2014
leczo - jednogarnkowy raj w gębie
Proste, a często zapominane danie, leczo, czyli autentyczne niebo w gębie. Uwielbiam połączenie tych wszystkich smaków, które wspaniale ze sobą współgrają tworząc słodko-ostry bukiet.
Leczo może być robione na wiele sposobów - wszystko zależy od inwencji twórczej gotującego:) Dziś wersja z kiełbaską i warzywami. Kolejne spotkanie z leczo będzie w nieco innym klimacie - z mielonym mięsem.
Co potrzeba:
200g kiełbasy (ja dałam podwawelską)
1 czerwona papryka pokrojona w kawałki
1 zielona papryka pokrojona w kawałki
250g pieczarek pokrojonych w większe kawałki
szczypior posiekany drobno
1 puszka pomidorów bez skórki (pokrojonych)
1 cebula posiekana w piórka
4 ząbki czosnku posiekane
sól, pieprz, chilli, papryka ostra, papryka słodka
1. Na rozgrzanym oleju należy zeszklić cebulkę z czosnkiem. Następnie posypujemy ją papryką ostrą i słodką.
2. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry/pól plastry i podsmażamy razem.
3. Dodajemy pieczarki i paprykę i dusimy razem pod przykryciem.
4. Po 5 minutach dodajemy pomidory i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
5. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Jeśli lubisz bardzo miękkie warzywa musisz dusić wszystko pod przykryciem dłużej - około 20 minut, aż warzywa zmiękną:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz