sobota, 22 lutego 2014

placki ziemniaczane z leczo (zwane również plackiem po węgiersku)


Proste rzeczy potrafią być bardzo smaczne. Mój ukochany ziemniak w odsłonie wytrawnej występujący dziś pod postacią placka.
Leczo przygotowane według tego przepisu, a jak zrobić placki ziemniaczane? Odpowiedź poniżej:

Co potrzebujemy:
1kg ziemniaków startych na tarce (ja połowę zrobiłam na grubych i połowę na drobnych oczkach); ziemniaki najlepiej gdyby były "stare"
2 cebule starte na drobnej tarce
4 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżeczki soli
pieprz do smaku

1. Ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy nadmiar wody.
2. To ziemniaków wcieramy cebule i mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Dodajemy mąkę i jajka i wszystko razem mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął resztę tłuszczu.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych