Leczo, to dla mnie klasyk jednogarnkowy. A że czasem przychodzą trudniejsze momenty w życiu, kiedy to człowiek na nowo zaczyna pochwalać prostotę, wówczas warto sięgnąć po sprawdzone, szybkie przepisy:)
Na leczo jest wiele sposobów, pewnie każdy ma swój ulubiony czy wniesiony z domu. Ja jesienią i zima uwielbiam leczo z plackami ziemniaczanymi. Latem, kiedy jest ciepło, mocno warzywne dane jednogarnkowe w pełni zaspokaja moje potrzeby.
Co potrzebujemy:
1 papryka biała
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
600g pieczarek
pęczek szczypioru
1 kiełbasa podwawelska
5 pomidorów lub 1 puszka krojonych bez skórki
4 ziemniaki
2 łyżki soczewicy czerwonej (opcjonalnie)
2 łyżki soczewicy zielonej (opcjonalnie)
pieprz, sól, zioła prowansalskie
1. Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cząstki. Pieczarki obieramy i kroimy w większe kawałki. Cebulę w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i na plastry. Szczypior siekamy. Pomidory również kroimy w kostkę
2. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy kiełbaskę i cebulę. Podsmażamy.
3. Dodajemy pieczarki i dusimy razem.
4. Po jakiś 4 minutach dodajemy resztę warzyw, soczewicę i pomidory. Delikatnie podlewamy wodą i pod przykryciem dusimy 15 minut.
5. Doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze 3 minuty. Kończymy dusić jak ziemniaki są miękkie.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz