niedziela, 13 lipca 2014
ogórki kiszone
Ogórki kiszone, to rzecz bardzo prosta i szybka do przygotowania. Jednocześnie zimą i jesienią daje dużo radości. Taki dodatek do obiadu, czy kolacji, "na szybko" lub, kiedy nie mamy pomysłu na nic innego. Te domowe smakują zdecydowanie lepiej niż kupne:)
Ilość produktów zależy od tego, ile słoików chcemy przygotować:)
Co potrzebujemy?
ogórki gruntowe umyte
koper włoski połamany na mniejsze cząstki
korzeń chrzanu obrany i pokrojony w mniejsze cząstki
obrane ząbki czosnku
po 3/4 łyżeczki ziaren gorczycy na słoik
wrząca woda
sól (na litr wrzątku łyżka stołowa soli - dobrze rozmieszać)
Na spód wyparzonych słoików układamy koper, chrzan i czosnek, wsypujemy połowę ziaren gorczycy. wkładamy ogórki (dość ciasno) wkładamy jeszcze czosnek, chrzan i resztę ziaren gorczycy. Zalewamy wrzątkiem (przykrywamy ogórki wodą) i na koniec zakrywamy je koprem. Zakręcamy szczelnie i odwracamy słoiki do góry nogami do momentu wystygnięcia. Przetrzymujemy w ciemnym miejscu.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
a przypadkiem nie dodajemy jeszcze soli ?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że dodajemy - tylko z głodu zjadłam jedną linijkę przeklejając wpis:) dziękuję za czujność:)
Usuń