Żeby życie miało smaczek - raz warzywko, raz kurczaczek;)
Tym razem postanowiłam pokombinować z tego, co jeszcze jest dostępne na targu. Sezon świeżych warzyw i owoców trwa w Polsce tak krótko, że warto z niego korzystać pełnymi garściami.

Kotleciki z kalafiora są świetną alternatywą na przemycenie warzyw dziecku, które za nimi nie przepada:) Przygotowanie jest proste - składniki powszechnie dostępne.
Co potrzebujemy:
1 kalafior
5 gałązek szczypioru
2 łyżki posiekanego drobno koperku
2 ząbki czosnku
2 małe cebulki od szczypiorka
1 lub 2 jajka (zależy, jak duży kalafior mamy
3 plastry sera żółtego o wyrazistym smaku/o ostrym smaku
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
1. Kalafior tniemy na różyczki, myjemy i gotujemy 12-15 minut w wodzie. Odcedzamy i pozostawiamy na chwilę do obcieknięcia.
2. Przekładamy kalafior do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
3. Dodajemy posiekany szczypior i koper. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy ser żółty. Siekamy drobno cebulę i dodajemy.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Wbijamy jajko i mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt mokra, wówczas dodajemy odrobinę mąki lub bułki tartej do naszej mieszanki. Konsystencja powinna przypominać tę, którą mamy przy robieniu mielonych - musimy móc ulepić kotleciki, które nie będą się rozlatywały:)
6. Smażymy na każdej ze stron do zarumienienia. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jako dodatek do kotlecików proponuję młode ziemniaczki z masełkiem i koprem oraz misę warzyw ze śmietaną:)

Co potrzebujemy:
3 ogórki gruntowe
szczypior
kilka rzodkiewek
1 pomidor malinowy
wól, pieprz
2 łyżki śmietany
1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
1. Ogórki kroimy w plastry, rzodkiewkę w pół plastry. Szczypior siekamy. Pomidora kroimy w kostkę.
2. W filiżance rozrabiamy śmietanę z jogurtem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
3. Łączymy śmietanę z warzywami i podajemy z kotlecikami
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz