Placki ziemniaczane, to zawsze dobry pomysł. Nigdy nie robiłam ich z młodych ziemniaków. Ale, ostatnio jak wyszłam ze szpitala, przygotowała je moja mama... Teraz wiem, że z młodych ziemniaków również można je z powodzeniem robić:)
Dla odmiany jednak postanowiłam dodać do nich szynkę i ser żółty.
Co potrzebujemy:
1kg ziemniaków startych na tarce
2 cebule starte na drobnej tarce
4 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
15 dkg szybki pokrojonej w kostkę
kilka plastrów sera żółtego pokrojonego w kostkę
1. Ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy nadmiar wody.
2. To ziemniaków wcieramy cebule i mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szynkę (i ewentualnie ser żółty) - pokrojone w kostkę.
3. Dodajemy mąkę i jajka i wszystko razem mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął resztę tłuszczu.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz