sobota, 9 sierpnia 2014
swojski crumble - czyli wesołe wisienki pod kruszonką
Po ostatnim cieście z wesołymi wisienkami - postanowiliśmy zrobić coś szybkiego i nieco lżejszego - czyli wisienki z wiśniówki pod kruszonką:)
Pracy dużo przy tym deserze nie ma, więc tym bardziej go polecam.
Co potrzebujemy:
wisienki z wiśniówki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
50g masła (najlepiej chwilę przed robieniem wyjąć z lodówki, by się nieco ogrzało)
1. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę - czyli wszystkie składniki mieszamy w misce i ugniatamy do połączenia się. Będzie gotowe, kiedy składniki będą tworzyć takie mniejsze i większe części, jakie spotykamy na na przykład drożdżówkach.
2. Wisienki wkładamy do pojemnika żaroodpornego i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Pieczemy w 180 stopniach 15-25 minut - kruszonka ma być zarumieniona, złota. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu:)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz