niedziela, 14 września 2014
Zupa z pieczonych warzyw z czosnkowymi grzankami
Pomidory malinowe, to jeden z moich ulubionych gatunków. Nie wiem, czy w tym roku będę miała okazję zrobić domowy przecier pomidorowy, więc trzeba cieszyć się pachnącymi pomidorami póki jest na to czas:)
Już wiele razy słyszałam o zupie z pieczonych pomidorów i natknąwszy się zupełnie przypadkiem na przepis podczas surfowania po Internecie, postanowiłam spróbować swoich sił:) Jest to bardzo prosta potrawa, tylko długo się na nią czeka.
Do przygotowania zupy potrzebujemy BULION:
1. możemy go stworzyć w szybki sposób: za pomocą warzywnej kostki rosołowej
2. możemy go tworzyć w sposób tradycyjny: wywar na bazie warzyw - marchew, pietruszka, seler, por
Co potrzebujemy:
300 ml bulionu
1 kg pomidorów malinowych
1 czerwona papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia
kwaśna śmietana (np. szczecińska 18%)
odrobina oliwy z oliwek
1. Pomidory myjemy, kroimy na pół i wycinamy szypułki. Wyciskamy czosnek przez praskę i wcieramy go w miąższ pomidorów. Pomidory układamy skórką do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. posypujemy solą i pieprzem.
2. Paprykę rozcinamy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i układamy na blaszce skórką do góry.
3. Cebulę obieramy i przekrajamy na pół. Kładziemy przecięciem do góry.
4. Wszystkie warzywa lekko spryskujemy oliwą z oliwek i wkładamy na około 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
5. Po upieczeniu warzyw możemy przystąpić od razu do blendowania ich z bulionem. Jednak ja wcześniej rekomenduję zdjęcie skórki z pomidorów - osobiście nie cierpię farfocli, które się z niej tworzą w zupie kremie:)
Jak już skórką zdjęta/lub jak preferujemy dodanie ich ze skórką, w większym naczyniu, za pomocą blendera miksujemy całość razem z bulionem i kilkoma listkami świeżej bazylii/suszonej jeśli nie mamy świeżej. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Podajemy z kwaśną śmietaną i bagietką czosnkową.
Do przygotowania bagietki czosnkowej potrzebujemy:
1 duży ząbek czosnku
szczyptę bazylii
bagietkę pszenną
1 łyżkę oliwy z oliwek
Bagietkę kroimy na większe kromki - pod ukosem.
Oliwę, czosnek i bazylię mieszamy razem w miseczce.
Kromki z bagietki układamy na blaszce wyścielanej papierem do pieczenia. Na każdą bagietkę rozsmarowujemy odrobinę mieszanki z miseczki. Składamy do piekarnika na 5 minut (np. pod koniec pieczenia warzyw)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz