piątek, 26 września 2014
zupa krem marchewkowo-dyniowy
I znów nadeszły chłodniejsze i deszczowe dni. A w takie dni jak choćby dziś, nie ma to jak zupa. A zupa krem z dyni i marchewek nie dość, że dodaje energii smakiem, to jeszcze swym kolorem:)
Co potrzebujemy:
6 marchewek pokrojonych w kostkę
1/2 średniej dyni pokrojonej w kostkę (proporcje marchew: dynia miałam 1:1)
100g ryżu
1 cebula pokrojona w kostkę
imbir, sól, pieprz biały mielony, cukier
2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
1,5 litra bulionu warzywnego
bułka pszenna na grzanki
śmietana gęsta opcjonalnie
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy połowę masła.
2. Wrzucamy na nie dynię, marchew i cebulę. Smażymy razem 5 minut,w międzyczasie dodając drugą połowę masła. Dodajemy łyżeczkę cukru trzcinowego i dalej smażymy 2 minuty.
3. Dodajemy litr bulionu i ryż. Gotujemy wszystko razem 25 - 30 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Warzywa musza być miękkie.
4. Blendujemy wszystko razem i odstawiamy na kuchenkę - na bardzo mały gaz.
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz imbirem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy bulionu - konsystencja ma odpowiadać naszym oczekiwaniom:) Zostawiając zupę do następnego dnia, będzie ona jeszcze gęstsza, więc dobrze jest wówczas trochę bulionu również pozostawić, by móc ją rozrzedzić.
Podajemy z odrobiną śmietany (ja używam szczeciniecką 18%) i grzankami pszennymi.
Grzanki robię na dwa sposoby:
1. kroję bułkę w kostkę i podsmażam na suchej patelni (bez oleju)
2. zapiekam przekrojoną na pół/grubsze kanapki bułkę w tosterze i kroję w kostkę:)
Smacznego tej pięknej jesieni!
Etykiety:
jednogarnkowe
,
marchewka
,
obiady
,
posiłek bez mięsa
,
warzywa
,
zdrowa żywność
,
zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz