niedziela, 2 listopada 2014
mężowe brownie z sercem w tle
Wczoraj mój mąż cały dzień chodził i opowiadał co słodkiego (czytaj: czekoladowego) miałby ochotę zjeść. W końcu postanowił zrobić brownie. Z gorzkiej czekolady z kawałkami białej w tle:) Dlaczego brownie z sercem w tle? Bo czekolady otrzymał po ostatnim oddaniu krwi:) Takie ciasto, któremu towarzyszy myśl, że może się przyczynimy do pomocy komuś smakuje jeszcze lepiej!
Co potrzebujemy:
150g czekolady gorzkiej
100g masła
3 jajka
pół filiżanki mąki
1 łyżka cukru
50g czekolady białej pokrojonej w kawałki
1. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej (czyli miskę stawiamy w garnu z gotującą się wodą - nie musi dotykać powierzchni wody). Dodajemy do niego gorzką czekoladę i mieszamy wszystko razem.
2. W naczyniu ubijamy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę i mieszamy razem.
3. Na koniec dodajemy po woli czekoladę z masłem do jajek. Mieszają c delikatnie łyżką.
4. Teraz jeszcze należy wmieszać pokrojoną białą czekoladę.
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz