sobota, 4 października 2014
racuchy z kaszy gryczanej - inspiracje Lidla
Kasza gryczana, to od dziecka smak, który uwielbiam. Idealnie pasuje praktycznie do wszystkiego. Dlatego przepis na racuchy z kaszy gryczanej od razu przypadł mi do gustu.
Oczywiście nieco zmieniłam pierwotny przepis, ale tym razem niewiele:)
Co potrzebujemy:
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
1/2 pęczka natki pietruszki posiekanej
2 łyżki posiekanej drobno lub startej cebuli białej
3 czubate łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
1 obrany ziemniak starty na grubej tarce
2 ząbki czosnku (rozgniecione lub posiekane)
2 jajka
1. Odcedzoną kaszę gryczaną przekładamy do większej miski.
2. Dodajemy startego ziemniaka, cebulę i czosnek i wszystko razem mieszamy.
3. Dodajemy ziemniaka startego i mieszamy.
4. Dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wbijamy jajka.
5. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec należy wmieszać w masę natkę pietruszki.
6. Łyżką nakładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz masę, uklepując ją, by powstały grubsze placuszki. Smażymy na każdej ze stron na złoty kolor.
Na koniec można jeszcze na chwilę włożyć placki na blaszce do rozgrzanego piekarnika.
Idealne do sosów, mięsa i do jedzenia bez niczego.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz