niedziela, 12 października 2014
domowe fryty
Uwielbiam domowe frytki:) najlepsze robi mój mąż - są po prostu idealne!
Jest to jedna z prostszych rzeczy, które możemy sami przygotować. A robiąc je w domu przynajmniej mamy pewność, że są przygotowane z ziemniaków i smażone na świeżym tłuszczu:)
co potrzebujemy:
ziemniaki (ilość uzależniamy od tego, ile członków rodziny chcemy nakarmić)
tłuszcze do smażenia
1. Ziemniaki obieramy i myjemy.
2. Każdego kroimy w grubsze prostokąty.
3. W garnku rozgrzewamy tłuszcz - musi być go dużo (u nas to przeważnie 1/2 litra). Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy ostrożnie partiami frytki.
4. Smażymy do zrumienienia (u nas było to około 10 minut, ale to również zależy od ziemniaków).
5. Wyciągamy frytki łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyścielany papierowym ręcznikiem, by reszta tłuszczu się wchłonęła w niego.
Uwaga, bo są baaaardzo gorące i baaaardzo smaczne!
Smacznego!
Etykiety:
jednogarnkowe
,
kolacje
,
obiady
,
posiłek bez mięsa
,
warzywa
,
zapiekane
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz