niedziela, 12 października 2014

domowe fryty


Uwielbiam domowe frytki:) najlepsze robi mój mąż - są po prostu idealne!
Jest to jedna z prostszych rzeczy, które możemy sami przygotować. A robiąc je w domu przynajmniej mamy pewność, że są przygotowane z ziemniaków i smażone na świeżym tłuszczu:)

co potrzebujemy:
ziemniaki (ilość uzależniamy od tego, ile członków rodziny chcemy nakarmić)
tłuszcze do smażenia

1. Ziemniaki obieramy i myjemy.
2. Każdego kroimy w grubsze prostokąty.
3. W garnku rozgrzewamy tłuszcz - musi być go dużo (u nas to przeważnie 1/2 litra). Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy ostrożnie partiami frytki.
4. Smażymy do zrumienienia (u nas było to około 10 minut, ale to również zależy od ziemniaków).
5. Wyciągamy frytki łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyścielany papierowym ręcznikiem, by reszta tłuszczu się wchłonęła w niego. 

Uwaga, bo są baaaardzo gorące i baaaardzo smaczne!

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych