piątek, 31 października 2014
Makaron z polędwiczką wieprzową
Lubię szybkie dania, a to do takowych należy:)
Tak na prawdę nie wiele trzeba też składników, a wszystko zależy od inwencji twórczej.
Do makaronu pasuje wiele produktów. Ja dziś na warsztat wzięłam polędwiczki wieprzowe i morele.
Co potrzebujemy:
kilka orzechów laskowych posiekanych
garść moreli suszonych pokrojonych w plastry
kilka pomidorków koktajlowych
500g polędwiczki wieprzowej
makaron pappardelle
przyprawy do smaku
1. Orzechy zarumieniamy na suchej patelni. Mieszamy je, by się nie spaliły.
2. Polędwiczki kroimy w plastry. Lekko każdy rozbijamy pięścią. Następnie wkładamy do miski. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek (plastry lub rozgnieciony), rozmaryn. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
3. Smażymy polędwiczki na patelni grillowej lub na zwykłej z każdej strony po 4 minuty, na średnim ogniu. Na koniec smażenia opruszamy solą i pieprzem. Wyjmujemy z patelni.
4. Gotujemy makaron i odcedzamy. Wrzucamy go na minutkę na patelnię, na której smażyło się mięso.
5. Na talerz wykładamy makaron. Układamy na nim polędwiczki, morele i posypujemy orzechami. Całość przystrajamy pomidorkami koktajlowymi. Możemy też posypać tartym twardym serem.
Całość sypiemy lekko świeżo mielonym pieprzem.
Poduszeczką dla polędwiczki może być również duszony szpinak:)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz