niedziela, 12 października 2014
makaron pappardelle z resztkami
Po przygotowywaniu roladek z kurczaka zostało mi kilka składników. A że w moim odczuciu wykorzystanie resztek wychodzi wyśmienicie z makaronami, to postanowiłam przygotować coś, co okazało się niesamowicie pyszne:)
co potrzebujemy:
1/2 opakowania makaronu pappardelle
5 plastrów szynki parmeńskiej dojrzewającej
pół opakowania szpinaku liście
50g rukoli
łyżka sera tartego
sól, pieprz
1 duży ząbek czosnku
1. Na masełku podgrzewamy umyty szpinak. Dodajemy do niego czosnek, sól i pieprz. Podsmażony szpinak przekładamy do miseczki.
2. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w cienkie paski szynkę i delikatnie przesmażamy. Dodajemy do niej szpinak i chwilkę razem mieszamy.
3. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Hartujemy i odcedzamy.
4. Makaron dodajemy do szpinaku. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy pół łyżki oliwy z oliwek. Dorzucamy rukolę. Wszystko chwilkę razem na małym ogniu podgrzewamy.
5. Na koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy serem tartym.
Smacznego!
Etykiety:
jednogarnkowe
,
kolacje
,
makaron
,
mięso
,
obiady
,
warzywa
,
zdrowa żywność
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz