niedziela, 12 października 2014

makaron pappardelle z resztkami


Po przygotowywaniu roladek z kurczaka zostało mi kilka składników. A że w moim odczuciu wykorzystanie resztek wychodzi wyśmienicie z makaronami, to postanowiłam przygotować coś, co okazało się niesamowicie pyszne:)

co potrzebujemy:
1/2 opakowania makaronu pappardelle
5 plastrów szynki parmeńskiej dojrzewającej
pół opakowania szpinaku liście
50g rukoli
łyżka sera tartego 
sól, pieprz
1 duży ząbek czosnku

1. Na masełku podgrzewamy umyty szpinak. Dodajemy do niego czosnek, sól i pieprz. Podsmażony szpinak przekładamy do miseczki. 
2. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w cienkie paski szynkę i delikatnie przesmażamy. Dodajemy do niej szpinak i chwilkę razem mieszamy.
3. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Hartujemy i odcedzamy.
4. Makaron dodajemy do szpinaku. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy pół łyżki oliwy z oliwek. Dorzucamy rukolę. Wszystko chwilkę razem na małym ogniu podgrzewamy.
5. Na koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy serem tartym.

Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych