sobota, 8 marca 2014
dzień kobiet - czas prostych przyjemności
Zaczęło się prosto i zwyczajnie - od dłuższego wylegiwania w łóżku i porannych kwiatków:) Później była kawa i ciasto w Kawiarni Sowy w Suchym Lesie. Bo jest wiele miejsc, gdzie są dobre ciasta, ale nigdzie nie smakują tak, jak u Sowy. Nawet zwykła tarta ma tam niepowtarzalny smak, a nie wspomnę już o torciku dakłas....bomba pysznego smaku:) Wszystkim, którzy lubią słodkie (w szczególności miłośnikom tortów) bardzo mocno polecam wyroby Sowy. Do moich ulubionych należą: tort hiszpański kawowy, tort cookies, tort marcello, pralinowy i sacher. Intensywność smaku i to, jak się rozpływają w ustach jest nie do opisania:)
Za dwie kawy z bitą śmietaną i lodami oraz za dwa kawałki tarty - jabłkową i gruszkową zapłaciliśmy 30 zł. Cena bardzo przystępna i rzadko zdarza się nam tak niski rachunek w kawiarni przy takim zamówieniu.
W dzień kobiet - szczególnie tak słoneczny - szkoda czasu na siedzenie w domu, więc i obiad był dziś ekspresowy, by jak najszybciej pójść do lasu i dać również nieco przyjemności naszemu psiakowi:)
Kotlet z fileta z indyka z pieczarkami i puree z ziemniaków, to zawsze dobry pomysł na szybkie danie.
Potrzebujemy:
2 kawałki piersi z indyka
400g pieczarek pokrojonych w większe kawałki
1 cebula posiekana
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki masła
ziemniaki
olej do smażenia
sól, pieprz
1 jajko roztrzepane
2 łyżki śmietany 12 lub 18%
1. Obieramy ziemniaki i nastawiamy do gotowania, w posolonej wodzie. Ja nigdy nie patrzę na zegarek przy ich gotowaniu, tylko sprawdzam widelcem, czy są miękkie, lub po prostu próbuję. Po ugotowaniu odcedzamy. Przekładamy do miski i ubijamy dodając łyżkę masła i musztardy francuskiej.
2. W międzyczasie rozbijamy indyka na grubsze kotlety, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdego kotleta obtaczamy w jajku i w bułce. Kładziemy na rozgrzany na patelni olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Jak będzie lekko zeszklona, dodajemy pieczarki i podsmażamy razem do momentu aż pieczarki zaczną wypuszczać wodę. Wówczas przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilkę smażymy. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko razem.
Cudownie smacznego dnia kobiet!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz