sobota, 1 marca 2014
ryba na buraczkach z puree
Ponoć burki są bardzo zdrowe - staram się więc je częściej jeść:) Mając możliwość zjedzenia świeżej ryby - zawsze z niej korzystam. Wybiorę ją prędzej niż mięso. A jeśli jest w połączeniu z moimi ulubionymi buraczkami i ziemniakami, to wiadomo, że zapowiada się coś pysznego. Bardzo szybkie do przygotowania i na prawdę smaczne danie.
Potrzebujemy:
1 filet rybny
1 duży burak wcześniej ugotowany na wpół miękko i obrany
1 łyżeczka miodu płynnego
sól, pieprz
cytryna do skropienia ryby
1/2 łyżeczki tymianu
3 ugotowane ziemniaki
1/2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
mąka do obtoczenia ryby
1. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Pozostawiamy na chwilę w przyprawach.
2. Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2/3 masła i wrzucamy buraka. Mieszając podgrzewamy go przez 5 minut. Dodajemy miód i mieszamy. Przyprawiamy pieprzem. Dodajemy resztę masła i mąkę i mieszamy do połączenia składników:)
3. Rybę obtaczamy z dwóch stron w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony po jakieś 4-7 minut (zależy jak gruby filet).
4. Ugotowane ziemniaki przekładamy do miseczki i ugniatamy z ulubionymi dodatkami.
Tym razem moje puree było nieco inne niż zwykle, gdyż prócz masła i gałki muszkatołowej dodałam do niego musztardę francuską - dosłownie 1 łyżeczkę, a bardzo fajnie wzbogaciło to smak:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz