niedziela, 2 marca 2014

pęczotto z warzywami - pochwała prostoty


Proste posiłki są pyszne i nie zajmują dużo czasu. Pęczotto, to nic innego jak kasza jęczmienna pęczak z warzywami i soczewicą zieloną. Danie, które na talerzu zachwyca kolorami, smakuje i pachnie szafranem i - co najważniejsze - stanowi sycące danie zawierające wiele witamin i składników odżywczych.
Obiad bez mięsa może być nie tylko pożywny, ale i bardzo smaczny:)

Potrzebujemy:
podaję składniki na porcję dla 4 osób
2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak suchej
1 pęczek zielonej pietruszki - posiekanej
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 cebula posiekana w kostkę
1 papryka czerwona posiekana w kostkę
150g szpinaku - liście świeże - pokrojonego w mniejsze kawałki
3/4 łyżeczki szafranu
3 łyżeczki soli
pieprz
1 i 1/2l wody - wrzątek
250g pieczarek pokrojonych w kostkę
3/4 szklanki zielonej soczewicy
2 łyżki masła
oliwa do smażenia

1. Szafran i sól wsypujemy do większego naczynia i zalewamy wrzątkiem.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy do podsmażenia cebulkę. Mieszamy co jakiś czas. Po 4 minutach dodajemy paprykę. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.
3. Dodajemy pieczarki i 1/2 łyżki masła. Podsmażamy chwilkę razem.
4. Dodajemy szpinak i czosnek. Mieszamy i wszystko razem zostawiamy na średnim gazie na 4 minuty. Szpinak zdecydowanie zmniejszy swoją objętość:)
5. Dodajemy kaszę i soczewicę. Zalewamy wodą z szafranem - tak, by przykryć wszystkie składniki plus 0,5cm więcej. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu pyrkolimy co jakiś czas mieszając, około 30 minut. Gdy robi się mało płynu - dolewamy. Gotujemy aż kasza będzie miękka.
6. Na koniec dodajemy resztę masła i mieszamy wszystko razem. Posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego!
  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych