Niedługo, bo już za 5 tygodni, udamy się na długo wyczekiwany wyjazd do Hiszpanii:) Będzie to na pewno ciekawe doświadczenie między innymi smakowe. Uwielbiam hiszpańską kuchnię! Na pewno przywiozę z tego wypadu wiele smaków i polecanych miejsc do odwiedzenia, którymi się podzielę.
Tym razem, przygotowując się już na hiszpańskie smaki, na obiad zaserwowałam polsko-hiszpańską tortillę. W tym wydaniu jest na prawdę prosta i całkiem szybka w przygotowaniu.
Ważne, by przyrządzając ją wybrać patelnię, która jest średnicy takiej jak talerz - gdyż później będziemy przekładać tortillę z patelni na talerz i przerzucać ponownie na patelnię:)
Poniżej moja wariacja na temat tortilli - inspirowana przepisem na kwestii smaku.
Co potrzebujemy:
na patelnię o średnicy 24 cm
5 małych ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
150g liści szpinaku - umytych i pokrojonych
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
4 jajka
120g sera feta pokrojonego w kostkę
2 łyżki mascarpone
pieprz, sól
6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
70g tartej mozzarelli lub plastry cheddara lub innego sera
1. Na patelni, na której będziemy przygotowywać tortillę, rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor przez 3 minuty. Dodajemy cebulę i smażymy razem 5 minut. Przerzucamy do większej miseczki.
2. Na tę samą patelnię dajemy łyżkę oliwy i rozgrzewamy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i podsmażamy go mieszając przez 4 minuty. Przerzucamy do miski z ziemniakami.
3. W większej misce rozmieszaj jajka, mascarpone z solą i pieprzem. Dodaj fetę i ziemniaki ze szpinakiem i mieszamy wszystko razem.
4. Rozgrzewamy mocno patelnię z łyżką oliwy i łyżką masła. Jak już będzie bardzo gorąca wlewamy na nią masę z miski. Porusz patelnią, by płynna masa rozlała się po całej powierzchni i przeleciała na spód. Smażymy na średnim ogniu, pod przykryciem, jakieś 8 minut.
5. Zdejmujemy pokrywkę i kładziemy na patelni talerz. Odwracamy patelnię go góry nogami tak, by nasza tortilla znalazła się na talerzu. Następnie zsuwamy ją ponownie na patelnię. Posypać serem i przykryć. Odstawić na wyłączoną kuchenkę i potrzymać tak ze 3 minuty, do roztopienia sera. Zsunąć na talerz i cieszyć się pysznym obiadem:)
Moja się nieco za bardzo zarumieniła, bo zapomniałam, ze ją wstawiłam... ale to nie zmienia faktu, że dobra i pożywna była:)
niedziela, 2 marca 2014
lekko zjarana przez gapę-kucharkę, tortilla ze szpinakiem
Etykiety:
jajka
,
jednogarnkowe
,
obiady
,
posiłek bez mięsa
,
warzywa
,
zapiekane
,
zdrowa żywność
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz