niedziela, 16 marca 2014

resztkowy obiad - makaron i różności


Takie posiłki lubię najbardziej - wykorzystać to, co zostało nam z poprzednich dni, czy z przygotowania innych potraw:)
Tym razem ugotowaliśmy na prawdę ZA DUŻO makaronu do spaghetti. Postanowiliśmy więc wmontować go w szybką zapiekankę - okazała się przepyszna:)

Użyliśmy:
makaron spaghetti pokrojony , by łatwiej się go jadło - w ilości trudnej do określenia - starczyło na wyłożenie spodu naczynia żaroodpornego
2 ząbki czosnku
250g szpinaku liście baby
1 puszka pomidorów
1 kulka mozzarelli
1 filet z kurczaka drobno pokrojony
sól, pieprz, bazylia

1. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy makaron. 
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szpinak i wszystko razem smażymy 5 minut. 
3. Do naczynia blendera wlewamy pomidory w zalewie, wkładamy czosnek i 3/4 łyżeczki bazylii. Miksujemy.
4. Na makaronie układamy połowę sera. Na to kładziemy mięso ze szpinakiem i kładziemy pozostałą mozzarellę. Polewamy sosem pomidorowym - odchylając lekko boki, by sos dostał się również na spód. 
Pieczemy w temperaturze 200 stopni 20 minut.

 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych