niedziela, 16 marca 2014
resztkowy obiad - makaron i różności
Takie posiłki lubię najbardziej - wykorzystać to, co zostało nam z poprzednich dni, czy z przygotowania innych potraw:)
Tym razem ugotowaliśmy na prawdę ZA DUŻO makaronu do spaghetti. Postanowiliśmy więc wmontować go w szybką zapiekankę - okazała się przepyszna:)
Użyliśmy:
makaron spaghetti pokrojony , by łatwiej się go jadło - w ilości trudnej do określenia - starczyło na wyłożenie spodu naczynia żaroodpornego
2 ząbki czosnku
250g szpinaku liście baby
1 puszka pomidorów
1 kulka mozzarelli
1 filet z kurczaka drobno pokrojony
sól, pieprz, bazylia
1. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy makaron.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szpinak i wszystko razem smażymy 5 minut.
3. Do naczynia blendera wlewamy pomidory w zalewie, wkładamy czosnek i 3/4 łyżeczki bazylii. Miksujemy.
4. Na makaronie układamy połowę sera. Na to kładziemy mięso ze szpinakiem i kładziemy pozostałą mozzarellę. Polewamy sosem pomidorowym - odchylając lekko boki, by sos dostał się również na spód.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz