czwartek, 27 lutego 2014
makaron ze szpinakiem, pomidorkami, sezamem i łososiem
Od kiedy mój mąż zaczął nową pracę, w bardzo nietradycyjnych godzinach, cierpię na ciągły brak czasu. Teraz nie bardzo mamy szansę na dzielenie się obowiązkami:) Dlatego znów makaron i znów na szybko.
Potrzebujemy:
300g makaronu (ja dałam penne i świderki)
150g szpinaku świeżego baby
7 pomidorków koktajlowych pociętych na pół
100g łososia wędzonego pokrojonego w kosteczkę
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
zioła prowansalskie
2 łyżki ziaren sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i hartujemy. Przesypujemy go do garnka po gotowaniu.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę - 1 i 1/2 łyżki - wrzucamy szpinak i na średnim ogniu podsmażamy jakieś 3 minuty.
3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty.
4. Dodajemy łososia, mieszamy i zostawiamy na ogniu na 3 minuty, mieszając.
5. Szpinak dokładamy do garnka z makaronem.
6. Na patelnię wrzucamy pomidory i na średnim ogniu przesmażamy 5 minut. Przyprawiamy ziołami. Dodajemy do garnka.
7. Wszystko w garnku razem mieszamy. Dodajemy sezam i świeżo mielony pieprz. Mieszamy raz jeszcze:)
Podając można posypać mozzarellą, parmezanem czy innym serem:)
Etykiety:
jednogarnkowe
,
kolacje
,
makaron
,
obiady
,
posiłek bez mięsa
,
warzywa
,
zdrowa żywność
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz