wtorek, 11 lutego 2014
szynka wieprzowa z aromatycznym pęczakiem i warzywami
Miały dziś być placuszki z kaszy gryczanej, ale okazało się, że nie ma kaszy gryczanej...ale jest pęczak:) W związku z czym będzie aromatyczny pęczak z mięskiem.
Potrzebujemy:
500g szynki wieprzowej pokrojonej w kawałki
3 łyżki mąki
1 cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 pęczki natki pietruszki posiekane
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
rozmaryn
300g kaszy pęczak
2 łyżki masła
650ml wody
warzywa do podduszenia (lub jak w moim przypadku paczka warzyw mrożonych)
1. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i władamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy z obu stron do zarumienienia (po 5 minut mniej więcej.
2. Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem podsmażamy 3-5 minut. Solimy i pieprzymy.
3. Zawartość patelni (całą) przelewamy do rondelka i dodajemy trochę wody. Wkładamy ziele angielski, liść laurowy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (można użyć szybkowaru, by było szybciej). Przyprawiamy sos do smaku (dla lubiących gęste sosy, można dodać mąki do zagęszczenia). Na koniec dodajemy 1 pęczek natki pietruszki.
4. W garnku gotujemy 650ml wody. Dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki soli. Po zagotowaniu wody wsypujemy kaszę i dodajemy łyżkę masła. Gotujemy na małym ogniu 15 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy drugą łyżkę masła i rozmaryn. Gotujemy kolejne 7 minut. Przesypujemy kaszę do miski i dodajemy 1 pęczek natki. Mieszamy.
5. Na patelnię wrzucamy zamrożone warzywa, rozmrażamy pod przykryciem. Następnie dodajemy łyżkę masła i dusimy. Przyprawiamy do smaku.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz