piątek, 7 lutego 2014
zupa z soczewicy i ciecierzycy
Będąc swego czasu w Maroko miałam okazję skosztować wielu z jednej strony dziwnych, z drugiej ciekawych, smaków. Na długo w mojej pamięci pozostaną kiełbaski z osła, mocno słodzona miętowa herbata, wspaniałe pomarańcze i banany (w smaku niepodobne do naszych), kuskus w wielu odsłonach czy bardziej egzotyczne dla mnie rzeczy, typu jądra grillowane, móżdżek, itd...
Ostatnio przeglądają jeden z blogów o wegańskich (jadłonomia) natknęłam się na zupę, dzięki której marokańskie smaki powróciły dziś do mnie:) Co prawda w odsłonie bezmięsnej (w końcu był to blog wegański), ale i tak całkiem dobrej. Postanowiłam zrobić dokładnie według przepisu:) Jednak jeśli wolisz, by zupa była na mięsie, to zaopatrz się w chudą wołowinę i po prostu dodaj do wywaru:)
co potrzebujemy:
1/2 szklanki ciecierzycy z puszki lub namoczonej przez noc w wodzie i ugotowanej do miękkości
1 szklanka zielonej soczewicy
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
pęczek pietruszki posiekany
1 marchew pokrojona w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
1 puszka pomidorów bez skórki pokrojonych
1 koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
oliwa do podsmażenia
2 łyżeczki soli
kilka daktyli i cytryna do skopienia zupy
2 litry wody
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, marchew i wszystkie przyprawy (bez soli). Podsmażamy razem 5 minut).
2. Dodajemy pomidory i przecier. Mieszamy i smażymy kolejne 5 minut.
3. Dodajemy soczewicę zieloną i czerwoną, pietruszkę, sól i wodę. Doprowadzamy do zagotowania i na wolnym ogniu wszystko razem gotujemy 30 minut. Czerwona soczewica się rozpadnie:)
4. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy wszystko 5 minut.
5. Próbujemy i doprawiamy do smaku, jeśli jest potrzeba.
6. Podajemy z cytryna (lub limonką) do skropienia. W Maroku przegryza się tę zupę daktylami lub figami:)
صحّة !
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz