sobota, 15 lutego 2014
ryba na szpinaku z burakiem i serem kozim
Sobotni obiad, to zawsze moment na coś dobrego lub zajmującego więcej czasu (jeśli chodzi o przygotowanie). Dziś w sumie szybki przepis, ale za to bardzo smaczny. Niezbyt dobry w ciągu tygodnia, gdyż ryba odgrzewana w firmowej mikrofali, to jest coś, czego staram się nie czynić:)
Co potrzebujemy:
2 filety rybne (ja miałam dorsza)
3 łyżki mąki
cytryna do skropienia ryby
zioła prowansalskie
sól i pieprz
papryka ostra
2 buraki ugotowane wcześniej i obrane; pokrojone w pół plasterki
100g szpinaku świeżego w liściach
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy ostrej (np. dijon)
20g płatków migdałowych uprażonych lekko na patelni
50g sera koziego pokrojonego.porwanego w małe kawałki
1. Rybę przyprawiamy wszystkimi przyprawami i na chwilę odstawiamy.
2. Umyty szpinak układamy na talerzu. Posypujemy go prażonymi płatkami migdałowymi.
3. Pokrojone w plastry, ugotowane i obrane, buraki układamy na szpinaku i migdałach. Posypujemy serem i na koniec polewamy sosem (łączymy w miseczce miód i musztardę - dobrze mieszamy).
4. Rybę obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy na każdej ze stron do osiągnięcia złotego koloru.
5. Rybę wykładamy na talerz z sałatką, skrapiamy cytryną. Całość przyprawiamy delikatnie (opruszamy) solą i pieprzem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz