sobota, 8 lutego 2014
tort marchewkowy
Marchewka, to fantastyczne warzywo - smakuje wyśmienicie pod wieloma postaciami.
Dziś zapraszam Was na tort marchewkowy.
Co potrzebujemy:
230g mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia
270g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki cynamonu
400g marchewki startej na drobnej tarce
1 szklanka oleju naturalnego
4 jajka
100g posiekanych migdałów
5g cukru pudru
100g masła
200g tłustego twarożku śmietankowego
aromat waniliowy
1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wól i cynamon.
2. Do mąki dodajemy olej i mieszamy.
3. Dodajemy kolejno po jajku ucierając mikserem.
4. Na koniec dodajemy marchewki i migdały i dokładnie mieszamy. Wkładamy do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
5. Pieczemy godzinę w temperaturze 170 stopni. Jeśli w czasie pieczenia góra się za bardzo zarumieni należy ją przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
6. Stop masło i poczekaj aż wystygnie.
7. Utrzyj mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając ucierania po woli wlewaj masło. Masę rozsmaruj na torcie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
torcik w moim guście ;)
OdpowiedzUsuń