sobota, 8 lutego 2014

tort marchewkowy


Marchewka, to fantastyczne warzywo - smakuje wyśmienicie pod wieloma postaciami.
Dziś zapraszam Was na tort marchewkowy.

Co potrzebujemy:
230g mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia
270g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki cynamonu
400g marchewki startej na drobnej tarce
1 szklanka oleju naturalnego
4 jajka
100g posiekanych migdałów
5g cukru pudru
100g masła
200g tłustego twarożku śmietankowego
aromat waniliowy

1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wól i cynamon. 
2. Do mąki dodajemy olej i mieszamy.
3. Dodajemy kolejno po jajku ucierając mikserem.
4. Na koniec dodajemy marchewki i migdały i dokładnie mieszamy. Wkładamy do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 
5. Pieczemy godzinę w temperaturze 170 stopni. Jeśli w czasie pieczenia góra się za bardzo zarumieni należy ją przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
6. Stop masło i poczekaj aż wystygnie. 
7. Utrzyj mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając ucierania po woli wlewaj masło. Masę rozsmaruj na torcie. 

1 komentarz :

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych