niedziela, 19 stycznia 2014

kurczak miodowo-musztardowy z pieczonymi ziemniakami i surówką





Jakieś 2 lub 3 lata temu odkryłam wspaniałe połączenie smaków, które czasami stosuję jako marynatę do indyka czy kurczaka. Tajemnica tkwi w musztardzie i miodzie:)
Kurczak wówczas jest wilgotny z chrupiącą skórką i ma lekko słodkawy, lekko ostrawy smak. 

Co potrzebujemy?
Piekarnik rozgrzany do 200 stopni



Mięso:
4 udka kurczaka
1 cebula posiekana w piórka
250g pieczarek pokrojonych w większe kawałki
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki musztardy francuskiej (z gorczycą)
1 łyżka miodu płynnego (ja używam gryczano-lipowy lub inny, który mam pod ręką)
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soku z cytryny
olej do smażenia
2 całe ząbki czosnku 




Ziemniaki:
500g ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki
2 łyżeczki tymianku (innych ziół, które lubisz)
20g masła pokrojonego w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 ząbki czosnku posiekane

Surówka:
300g roszponki
150g pomidorków koktajlowych
1 dymka
1 łyżka octu winnego białego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczka musztardy dijon
odrobina soku z cytryny

1. Najpierw przygotowujemy mięso - myjemy ni wycinamy to, co uważamy za nie potrzebne w nim:) Nacieramy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: do miseczki dajemy musztardy i miód - mieszamy razem łyżeczką. Dolewamy po woli oliwę i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Marynatą polewamy mięso i odkładamy do lodówki. Ja marynuję przeważnie mięso przez całą noc, ale zdarza mi się również nieplanowany kurczak w tej marynacie. Wówczas około godziny w lodówce również wystarczy.
2. Pokrojone ziemniaki wkładamy do miski, zalewamy oliwą, dodajemy czosnek, sól, pieprz, tymianek i masło i mieszamy wszystko razem. Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na blaszkę wyścielaną papierem do pieczenia. Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy jakieś 30-40 minut - zaglądając do nich. Właściwie, to chodzi o to, by nam się nie spaliły, a jedynie przypiekły:)
3. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: myjemy i osuszamy roszponkę i pomidorki. Do miseczki dajemy posiekaną dymkę, musztardę, sól, pieprz, ocet i oliwę i mieszamy wszystko robiąc z tego sos. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i mieszamy je z 1/2 sosu. Roszponkę wkładamy do większej miski, polewamy ją resztą sosu i wykładamy na nią pomidory.
4. Mięso wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy z każdej strony pod przykryciem jakieś 10 minut. Nie możemy mieć zbyt dużego ognia - chodzi o to, by mięso się upiekło w środku i przypiekło lekko na wierzchu:) Po tym czasie dodajemy na patelnię cebulę i pieczarki - przykrywamy i dusimy wszystko razem 15 minut.

Na talerzu danie wygląda kolorowo i smakuje wyśmienicie:) Idealne na niedzielny obiad w pochmurny dzień! 




 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych