Dziś krótko i na temat, bo coś ostatnio nie bardzo mam czas na spisywanie wszystkiego do komputerowej książki kucharskiej:)
Makaron orzo, to coś, co odkryłam stosunkowo niedawno, Genialny do sałatki, do zup i jako główny składnik dania.
Co potrzebujemy?
pół paczki mrożonego szpinaku
10 pomidorków koktajlowych
puszka pomidorów bez skórki (pulpa)
czosnek
sól, pieprz
150ml wina białego
1 cebula posiekana drobno
250g pieczarek pokrojonych w cienkie pół plastry
350g makaronu orzo (waga przed ugotowaniem)
1. Kroimy mięso w drobne kawałki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, cebulę i pieczarki - podsmażamy wszystko pod przykryciem.
2. W międzyczasie gotujemy makaron. Przecedzamy go i hartujemy zimną wodą.
3. Dodajemy makaron do mięsa. Do nich wrzucamy szpinak i na wolnym ogniu pozostawiamy jakieś 10 minut.
4. Dodajemy wino i odparowujemy je.
5. Na koniec dodajemy pomidory w puszcze i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Doprawiamy do smaku:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz