wtorek, 28 stycznia 2014
spaghetti - makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Dziś spędziłam dzień w szpitalu, a później na odzyskiwaniu sił podczas drzemki, więc obiad musiał być na szybko. Makaron jest genialnym jedzeniem, które można szybko przyrządzić i dobrze smakuje:)
Lubię makaron podawany tak jak to robią we Włoszech - wymieszany z sosem przed podaniem. Oto moja propozycja na szybkie danie.
Potrzebujemy:
pół opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
1 opakowanie wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
sól, pieprz
300g makaronu spaghetti
2 łyżki mozzarelli tartej lub parmezanu
oliwa/olej z pestek winogron/
1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy.
2. Na patelni rozmrażamy szpinak. Jak się rozmrozi podlewamy go 2 łyżkami oliwy, dodajemy czosnek i łososia. Razem podsmażamy, aż wszystko ładnie się połączy i łosoś będzie miał białawy kolor.
3. Makaron kładziemy na patelnię polaną 3 łyżkami oliwy. Dodajemy szpinak i dobrze wszystko mieszamy - chodzi o to, by makaron połączył się z innymi składnikami, by się do niego przykleiły. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy razem około 7 minut na małym ogniu - mieszając co jakiś czas.
4. Na koniec polewamy makaron oliwą, posypujemy serem i cieszymy się pysznym, szybko przyrządzonym posiłkiem:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz