Pamiętam ten smak z dzieciństwa. I dopiero pytając ludzi, czy znają te placki uświadomiłam sobie, że nie każdy miał to szczęście, by ich kiedyś spróbować:) Niekonwencjonalne zastosowanie ciasta kopytkowego w połączeniu z sosem pieczarkowym daje nieprawdopodobny smak i pozwala najeść się do syta nawet wielkim głodomorom:)
Składniki placków:
500g ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, ugniecionych
1 jajko
320g mąki przennej
Składniki sosu pieczarkowego:
500g pieczarek
sól, pieprz
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 - 2 szklanki mleka (jeśli nie możesz stosować mleka, zastąp je wodą i dodaj niecco więcej śmietany)
3/4 szklanki wody
Placki:
1. Ze składników na placki ugniatamy ciasto takie jak na kopytka. Wszystkie składniki muszą być połączone w jednolitą masę. Dodawaj mąkę według uznania - wszystko zależy od tego, jakie ziemniaki nam się trafią. Ciasto nie może kleić się do rąk.

3. Każdy taki kawałek rozgniatamy w ręce na grubsze placuszki.
4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy smażymy placki z każdej strony do zarumienienia.
Sos:
1. Pieczarki pokrój w średniej wielkości cząstki i podsmaż na maśle w garneczku - aż zmiękną i puszczą sok.
2. Dodaj szklankę mleka i połowę śmietany i podgrzewaj.
3. W drugiej szklance mleka rozmieszaj mąkę. Wlej ją następnie do garnka z pieczarkami i zdejmij z ognia garnek. Dobrze wymieszaj. (jeśli w rozprowadzonej mące są grudki, to przelewaj przez sitko).
4. Wstaw garnek ponownie na ognień i doprowadź do wrzenia. Dodaj wodę - ustalając tym samym to, jak płynny/gęsty chcesz mieć sos. można dodać resztę śmietany - ja lubię jak jest ona wyczuwalna:)
5. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, jeśli lubisz.
Na talerz wykładamy gorące placki i polewamy sosem pieczarkowym. Później już tylko nasze kubki smakowe rozkoszują się smakiem:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz