niedziela, 26 stycznia 2014
zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym z indyka
Zapiekanki z makaronu, ryżu czy ziemniaków, to jedne z fajniejszych pomysłów na obiad czy ciepłą kolację. Są z reguły mało pracochłonne i należą do moich ulubionych - potraw jednogarnkowych.
Zapiekanka, którą chcę dziś Wam zaproponować niekoniecznie jest jednogarnkowa, bo jednak trochę naczyń się przy niej brudzi:) Natomiast bardzo dobrze smakuje:) Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Co potrzebujemy:
2 marchewki pokrojone w pół plastry
1 duża cebula pokrojona w kostkę
posiekane 3 ząbki czosnku
szczypior
puszka pomidorów bez skórki
puszka groszku zielonego
500g mięsa z indyka (mielonego)
500g pieczarek pokrojonych w plastry
3 woreczki ugotowanego ryżu
sól, pieprz, zioła, chilli
170g sera startego (ja miałam goudę i mozzarellę)
1. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Jak się zeszkli dodajemy mięso, marchew i czosnek. Podsmażamy wszystko razem.
2. Przyprawiamy mięso i dodajemy groszek. Dusimy pod przykryciem 3 minuty. Dodajemy pomidory w puszcze i pod przykryciem 5 minut dusimy.
3. Na drugiej patelni podsmażamy lekko pieczarki na oleju.
4. Do naczynia żaroodpornego układamy warstwami: ryż, pieczarki, mięso z sosem i ser. Mi składników wystarczyło tak, by powtórzyć ponownie tę kombinację:) ostatnią warstwą niech będzie ser żółty.
5. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20-30 minut (zerkając, by nam się nie przypaliło nic). Na koniec, po wyłożeniu na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorem.
Smacznej niedzieli!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz