piątek, 10 stycznia 2014

ryba - czyli szybki obiad z dorsza i warzyw



Być może dlatego, że pochodzę z nad morza, tak bardzo lubię rybę:) Niestety nie jadam jej często, bo smakuje mi jedynie świeżo przyrządzona, a nie odgrzewana w pracy. W naszej kuchni najczęściej gościł do niedawna łosoś. Teraz przyszedł czas na dorsza. Jest on źródłem wielu cennych witamin i ma wspaniały smak.

Nie mając wiele czasu na przygotowanie obiadu, wybraliśmy dorsza. Wiem, że z rybą można nieźle zaszaleć i podać ją na milion sposobów. Jedna dziś przygotowałam ją chyba najprościej jak się da - wyszło pysznie.

Co potrzebujemy?
500 g fileta z dorsza
warzywa, które lubimy lub paczkę wrzyw na patelnię
2 łyżki mozzarelli
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła prowansalskie, tymianek
mąka

1. Filety należy obmyć i delikatnie natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem z dwóch stron. Następnie obtaczamy je w mące.
2. Na patelnię wrzucamy warzywa i dusimy je z czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
3. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć rybę aż się zarumieni (zależy od grubości fileta, od 5-10 minut na stronie)
4. Na warzywa sypiemy mozzarellę i przykrywamy na minutę pokrywką (wyłączając już gaz).
5. Rybę odsączamy na ręczniku papierowym, by pozbawić ją nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych